1. Welkom op bladna.nl, het forum van Marokkanen in de wereld. Neem even de tijd om je in te schrijven en kom gezellig met ons praten.
  Dismiss Notice

Terroristen aanslagen brussel opgenomen in ‘museum voor helden als jeanne d’arc en socrates’

Topic in 'Nieuws België' gestart door madalena: 30 mei 2016.

 1. madalena

  madalena Verslaafde bladnetter

  Lid sinds:
  14 april 2013
  Berichten:
  2.326
  Likes:
  1.184
  salam

  Zelden is er zo veel te doen geweest rond de opening van een tentoonstelling als bij het Deense ‘Martelarenmuseum’, een kunstexpositie van artiestencollectief The Other Eye of The Tiger (TOETT). Naast bekende helden als Jeanne d’Arc en Socrates werden immers ook beelden van de terroristen van Brussel opgenomen in de galerij. Een Deense politicus heeft een alvast een klacht ingediend.

  De Duitse socialiste Rosa Luxembourg. De Franse heldin Jeanne d’Arc. De Griekse filosoof Socrates. Maar ook de Franse broertjes Khalid en Ibrahim El Bakraoui. Allemaal hangen ze in het ‘Martelarenmuseum’ met foto, naam en toenaam, als mensen die stierven voor hun geloof en ‘de goede zaak’. Vooral die twee laatsten doen uiteraard de wenkbrauwen fronsen. De broertjes El Bakraoui zijn wereldberoemd sinds ze op 22 maart een aanslag pleegden in Brussel. Maar helden die stierven voor hun geloof en de goede zaak? Nee, zo zouden we hen in België niet noemen.

  Empathie is geen sympathie
  Het mag dan ook geen verrassing heten dat de tentoonstelling van artiestencollectief The Other Eye of The Tiger (TOETT) een heuse polemiek startte bij de opening op 26 mei. Nochtans is het exact dat wat de organisatoren voor ogen hadden. “Onze expositie is een zoektocht naar de betekenis van het woord martelaar, zowel in de historische als huidige vorm. Want de personen die wij in het Westen terroristen noemen, worden elders in de wereld wel degelijk als martelaren gezien”, aldus woordvoerder Ida Grarup Nielsen aan de Franstalige krant La Libre.

  De organisator benadrukt dat de tentoonstelling martelaren enkel wil begrijpen, en de dingen in een ander perspectief wil plaatsen. Wij kunnen het ons moeilijk voorstellen wat het is om te sterven voor ons geloof of de goede zaak. Met een vliegtuig in een toren vliegen, een bommengordel laten afgaan voor een rockpubliek of jezelf opblazen in Brussel, enkel en alleen omdat je in een betere wereld gelooft. “Proberen begrijpen wat er in hun hoofd omgaat, kan in de toekomst misschien terrorisme dwarsbomen. Dat wil niet zeggen dat we sympathie voelen voor de terroristen of hun daden. Empathie is geen sympathie. ”, aldus Ida Grarup.

  Aanzetten tot terrorisme
  Toch blijven veel mensen gekant tegen de tentoonstelling. De Deense minister van Cultuur heeft al laten weten dat hij er geen voet zal binnenzetten en dat we terroristen niet moeten proberen begrijpen, terwijl de plaatselijke politicus Diego Gugliotta een klacht heeft ingediend wegens het aanzetten tot terrorisme.

  Iets wat een plaatselijke journalist afkeurt. “Het is alsof de minister bang is dat als we terroristen begrijpen, we ook aanhangers zullen worden van het terrorisme. Maar dan moeten we ook stoppen met lezen over het Stalinisme of het nazisme. Natuurlijk moeten we proberen begrijpen waarom ze ons haten en waarom ze door sommigen als helden beschouwd worden.”
  Polemiek of niet, voorlopig wordt de tentoonstelling niet verboden.

  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf201...blad&utm_content=article&utm_campaign=seeding
   

  Bijlagen:

  • abc.jpg
   abc.jpg
   Bestandsgrootte:
   28,7 KB
   Bekeken:
   48
  Harmanus vindt dit leuk
Laden...

Deel deze pagina