1. Welkom op bladna.nl, het forum van Marokkanen in de wereld. Neem even de tijd om je in te schrijven en kom gezellig met ons praten.
  Dismiss Notice

Marokkaanse vrouwen willen meer dan trouwen

Topic in 'Marokkaanse vrouw' gestart door Delicious: 17 april 2015.

 1. Delicious

  Delicious Ja ja, delicious!

  Lid sinds:
  19 oktober 2011
  Berichten:
  226
  Likes:
  97
  Hoe zien jongeren in Marokko hun toekomst voor zich? Wat beweegt jonge mensen in Ghana? En wat vinden Zuid-Afrikaanse jongeren belangrijk? Jeugdvrienden Jilt van Schayik en Teun Meulepas fietsen van Amsterdam naar Kaapstad om antwoorden op deze vragen te vinden. In Marrakech spraken ze Hanane Ait Ouakrime (22), student marketing en kinderrechtenambassadeur. “Als ik op mijn motor rijd pak ik de controle over het verkeer. Zo pak ik ook controle over mijn leven.”

  “Ik moet ver reizen om bij mijn universiteit te komen. Daarom heb ik van mijn vader een motorfiets gekregen, die me de vrijheid geeft om te gaan en staan waar ik wil. In Marrakech zie je wel meer vrouwen op een motorfiets, maar in de rest van Marokko minder. Volgens mij is Marrakech vrijer en toleranter dan andere delen van Marokko. Als ik op mijn motorfiets rijd pak ik de controle over het verkeer. Ik gebaar naar andere auto’s dat ze moeten stoppen en mij voor moeten laten gaan. Dat voelt goed. Zo pak ik ook de controle over mijn leven. Ik neem mijn eigen beslissingen, iets wat mijn ouders stimuleren. Dat is niet voor alle vrouwen in Marokko vanzelfsprekend. Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is hier nog steeds een groot probleem.”

  In de Gender Gap Index van het World Economic Forum staat Marokko in 2014 op plaats 133 van de 142 landen. Deze index toetst gelijkheid tussen mannen en vrouwen op basis van vier verschillende factoren: economische participatie, gezondheid, educatie en politieke participatie.

  Ongelijkheid in Marokko
  “Mannen nemen vaker de beslissingen, zowel thuis als op het werk. Vrouwen vormen de grote meerderheid in de maatschappij maar ik vind dat ze nog te weinig betrokken worden bij politieke en economische besluitvorming. Er zitten bijvoorbeeld maar twee vrouwelijke ministers in ons kabinet. Toch zijn er ook positieve verhalen. De burgemeester van Marrakech is een vrouw en ze doet haar werk erg goed. Ook heeft de overheid de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het basisonderwijs. Er zitten nu ongeveer evenveel meisjes als jongens op school. Helaas leren meisjes minder vaak door dan jongens. Dit vind ik erg jammer. Juist omdat onderwijs zo belangrijk is voor het bereiken van meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen.”

  Verschillen tussen stad en platteland
  “Marokko maakt dus kleine stappen vooruit, maar er moet nog veel veranderen. Ik merk dat er op het platteland meer ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaat dan in de stad. De familie van mijn vaders kant woont op het platteland. Slechts twintig procent van de meisjes in mijn familie studeert of heeft een diploma. De rest is jong getrouwd. Net als veel andere mensen vinden veel van mijn familieleden nog steeds dat vrouwen alleen voor het huishouden en de kinderen moeten zorgen. We hebben een gezegde in Marokko: 'vraag je vrouw om haar mening, maar luister niet naar haar.'”

  Onderwijs als oplossing voor ongelijkheid
  “Ik zie mezelf als een sterke vrouw doordat ik gestudeerd heb. Ongeschoolde vrouwen weten niets over hun rechten en kunnen moeilijker voor zichzelf opkomen. We moeten ons in Marokko focussen op zoveel mogelijk meisjes naar school krijgen en op school houden. Als een meisje geschoold is kan ze haar eigen beslissingen maken. Ze kan haar ouders vertellen dat het leven niet alleen om trouwen en kinderen krijgen draait, maar dat er nog veel meer te doen is. Maar gelijkheid gaat niet alleen over vrouwen. Mannen moeten hier net zo hard aan meewerken.”


  OneWorld
   
  Harmanus vindt dit leuk
 2. Dit is wel een mooi artikel maar tegelijkertijd een artikel:
  - dat wereldvreemd is
  - en elitair

  Hoe zien de jongeren hun toekomst? en meteen wordt overgegaan naar de universiteit. De schrijfster van dit artikel heeft het "geluk" een elitaire dochter te zijn van een blijkbaar begoede familie.
  De meeste jongeren in Marokko hebben geen positieve blik op de toekomst: zij zijn onvoldoende gemotiveerd om te studeren en hun ouders hebben geen geld om de studies te betalen. Werk, tenzij de fameuze koloniale hengel van Harmanus, is er niet. En dus is er ook geen huwelijk meer.
  De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is er uiteraard wel, maar nog meer is er de ongelijkheid tussen hen die middelen hebben en zij die er geen hebben.

  De burgemeester van Marrakech levert goed werk?
  Vraag dat maar eens aan de zovelen die door brommertjes, bestuurd door bv zoals artikelschrijfster, die "het verkeer in handen willen nemen" brutaal omver worden gereden in de souk.

  "de overheid heeft veel geïnvesteerd in het basisonderwijs":
  heb je dan ook het artikel gelezen op BLADNA.NL hoeveel jongeren na drie of vier jaar basisonderwijs nog niet kunnen lezen en schrijven?
   
Laden...

Deel deze pagina