1. Welkom op bladna.nl, het forum van Marokkanen in de wereld. Neem even de tijd om je in te schrijven en kom gezellig met ons praten.
  Dismiss Notice

Man op amsterdamse vlucht verdacht van terreur om gebeds-app

Topic in 'Nieuws Nederland' gestart door Pantofel: 5 maart 2016.

 1. Pantofel

  Pantofel Verslaafde bladnetter

  Lid sinds:
  6 april 2011
  Berichten:
  86
  Likes:
  24
  Een Britse man is vorige week na een misverstand door gewapende agenten verwijderd van een vlucht naar Amsterdam. De arrestatie vond plaats nadat een medepassagier de Brit had zien chatten met leden van zijn christelijke gebedsgroep, genaamd Isi Men. Dat meldt de krant The Guardian.

  De 40-jarige Laolu Opebiyi wisselde volgens de krant berichten uit met leden van zijn app-groep, wat door een passagier werd gelezen als 'Isis men'. ISIS is een afkorting waarmee vaak wordt verwezen naar terreurgroep Islamitische Staat. In dit geval ging het echter om ISI en stond het voor 'as Iron Shapes Iron', een vers uit het bijbelboek Spreuken: 'Zoals men ijzer scherpt met ijzer, zo scherpt een mens zijn medemens.'

  De vergissing leidde vorige week donderdag tot een uitstroom van passagiers. Zo'n zeven mensen zouden uit voorzorg het toestel hebben verlaten, onder wie de man die het bericht op de telefoon las en alarm sloeg. Ook Opebiyi moest vertrekken uit het vliegtuig dat nog aan de grond stond in Luton, bij Londen. Twee gewapende agenten haalden hem uit het toestel van Easyjet en ondervroegen hem over zijn geloof.

  Opebiyi zegt in Britse media geschrokken te zijn van de commotie. 'Als we blijven toegeven aan dit soort bekrompenheid en irrationele angsten, durf ik te zeggen dat de terroristen hun doel bereikt hebben.' Volgens de in Nigeria geboren christen dachten zijn medepassagiers dat hij moslim was en een terrorist. 'Zelfs als ik een moslim was, dan was de behandeling oneerlijk. Ik vind dat niemand - met welke religie ook - zo behandeld moet worden.'

  De man liet agenten zijn bijbel in de tas zien. Hij moest ook zijn telefoon en wachtwoord geven zodat de politie de app kon bekijken waarin hij zijn vrienden had gevraagd om een telefonische gebedsbijeenkomst. Opebiyi werd ondervraagd over zijn kerk en over eventuele beweegredenen om zich tot een andere religie te bekeren.

  Nadat een ondervrager van de politie had aangegeven dat de man onschuldig was, wilde de piloot hem nog steeds niet aan boord meenemen. Pas na enkele uren kon de Brit zijn reis vervolgen op een andere vlucht. Easyjet zegt in een reactie de veiligheid van de passagiers voorop te stellen en biedt excuses aan voor het ongemak.

  AD
   
Laden...

Deel deze pagina