1. Welkom op bladna.nl, het forum van Marokkanen in de wereld. Neem even de tijd om je in te schrijven en kom gezellig met ons praten.
  Dismiss Notice

Bruiden in marokko gedumpt

Topic in 'Marokkaanse vrouw' gestart door Delicious: 6 december 2014.

 1. Delicious

  Delicious Ja ja, delicious!

  Lid sinds:
  19 oktober 2011
  Berichten:
  226
  Likes:
  97
  Dit is een verhaal over drie sterke Marokkaanse vrouwen met een droom, die in een nachtmerrie veranderde.


  [​IMG]


  Ten zuiden van Fes, in de bergen, ligt het kleine stadje Sefrou. Hier woont Faiza, een mooie jonge vrouw. "Ik wilde altijd al advocate worden. Ik studeerde heel hard om deze droom in vervulling te laten gaan. Op een gegeven moment ontmoette ik in Marokko een man, Khaled. Hij woonde al sinds zijn elfde in Nederland, en was op vakantie in Marokko. We werden verliefd", vertelt ze. Khaled is een voorkomende, vriendelijke jongeman en ziet er goed uit. Hij belooft Faiza dat ze in Nederland haar rechtenstudie voort kan zetten en voor ze elkaar echt goed hebben leren kennen, trouwen ze. "Ik was eigenlijk nog niet echt klaar voor het huwelijk", verzucht Faiza. "Op de foto's van onze traditionele Marokkaanse bruiloft zien we er gelukkig uit, hand in hand. Maar ergens voelde ik me toen al ongemakkelijk met de situatie."

  [​IMG]
  Faiza (niet haar echte naam) trouwde in Nederland, maar werd door haar man als tweederangs burger en schoonmaker behandeld. Vervolgens dumpte hij haar in Marokko.


  Een loze belofte
  Faiza vertrekt met Khaled naar Nederland en al gauw blijkt de belofte om haar studie voort te zetten een loze belofte te zijn."Ik werd aan het werk gezet. Het eerste Nederlandse woord dat ik leerde was 'poetsen'. Ik moest de hele dag schoonmaken." Van haar man mag ze de Nederlandse taal niet leren. Ook haar schoonouders, waar ze bij inwonen, behandelen haar als tweederangs burger. Ze mag niet alleen naar buiten en mag geen contact met haar ouders in Marokko hebben. Het huwelijk verloopt problematisch en bij de zwangerschap van hun tweede kind wordt Faiza onder valse voorwendselen teruggestuurd naar Marokko. "Ik besefte me dat ik was verlaten door mijn man, en niet meer terug naar Nederland kon gaan, omdat ik geen onafhankelijke verblijfsvergunning had. Ik was machteloos."


  Ondanks maatregelen van minister Asscher om onvrijwillige achterlating in landen als Marokko en Turkije steviger aan te pakken worden nog regelmatig vrouwen en kinderen achtergelaten in het land van herkomst. De vrouwen krijgen de ‘ afhankelijke verblijfsvergunning’ als ze vanuit het buitenland trouwen met een Nederlandse ingezetene. Het gevolg hiervan is dat de vrouw binnen het huwelijk een ongelijke rechtspositie heeft ten opzichte van de man.

  Het verhaal van Faiza staat niet op zichzelf. Jaarlijks melden zo’n 35 Marokkaanse vrouwen zich bij de ambassade in Rabat of het Steunpunt Remigranten in Berkane, Noord-Marokko. Dit aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat veel vrouwen de weg niet weten te vinden naar de hulpverlening. Ook vrouwen uit andere landen zoals Turkije, Somalië of Iran worden achtergelaten in het land van herkomst. In Nederland hebben zij nog een afhankelijke verblijfsstatus, wat hen kwetsbaar maakt voor verstoting op deze manier. Voor de man is het de makkelijkste manier om van hun vrouw af te komen, geen alimentatie, geen andere verplichtingen meer. De wet in het land van herkomst telt.

  [​IMG]
  Fatima (pseudoniem ) werd na haar huwelijk onvrijwillig achtergelaten in Marokko. Haar man ontvoerde haar kinderen. Ze vecht om hen terug te krijgen, maar daarop is weinig kans.

  Het woord van de man weegt zwaarder dan het woord van de vrouw.

  Een romantisch beeld
  Dit ondervindt Fatima ook. Fatima is achttien jaar als de dertigjarige Mahmud haar ten huwelijk vraagt. Mahmud is een vriend van de familie, woont al jaren in Nederland en heeft zijn zaken goed op orde. Hoewel haar ouders zeggen dat ze hem eerst beter moet leren kennen, stemt zij in met een huwelijk. Ze kent hem niet goed, maar ze is verliefd. Ze heeft een romantisch beeld van trouwen, door televisie programma’s gekregen.

  Fatima vertrekt met Mahmud naar Nederland. Daar ziet ze een andere kant van haar nieuwe man. "Mijn leven speelde zich achter gesloten deuren af. Ik werd mishandeld en bedreigd door mijn man en zijn familie", aldus de jonge vrouw. Hun relatie bereikt een dieptepunt bij de geboorte van het tweede kind en dan komt het moment van achterlating in Marokko. "Mijn man ontvoerde mijn kinderen en vertrok. Hoewel ik volgens het Marokkaans familierecht recht heb op het volledige voogdijschap, trek ik als vrouw toch aan het korste eind. Het woord van de man weegt hier nou eenmaal zwaarder." Fatima wil niks liever dan haar kinderen weer zien, maar hoewel zij daarvoor blijft vechten, is de kans op een hereniging klein.

  [​IMG]
  Maryam (niet haar echte naam) werd via Spanje illegaal de grens over gesmokkeld naar Nederland. Dan wil haar man van haar af.


  Ben je of ken je iemand die gedwongen is achtergelaten? In deze brochure van Femmes for Freedom kan je meer informatie vinden over dit fenomeen, plus praktische tips en adressen voor hulp (zowel in Nederland als in Marokko).

  Illegaal over de grens gesmokkeld
  "Ik dacht dat hij een goede man voor mij zou zijn. Hij was leuk en lief toen we elkaar leerden kennen", zegt Maryam, die in Marokko trouwde met Soufian. Maar drie dagen na haar huwelijk blijkt dat er andere plannen zijn voor de nieuwe bruid. Ze wordt illegaal over de grens gesmokkeld en via Spanje naar Nederland gebracht. Hier moet ze als huishoudelijke hulp werken bij de schoonfamilie. Zonder legale verblijfsstatus heeft ze geen rechten en kunnen haar man en schoonfamilie doen wat ze willen. "Toen ik zwanger werd, liet mijn schoonfamilie weten dat ik een abortus moest plegen. Immers, als mijn kind in Nederland geboren zou worden, krijgt het een legale verblijfsvergunning, en zou ik ook zichtbaar worden. Ik weigerde de abortus. Hoe kan ik mijn eigen kind doden?" Maar haar man Soufian wil van haar en het kind af en stuurt hen via de grens met Spanje weer terug naar Marokko.


  Fotografe Saskia de Ruiter reisde naar Marokko om met deze drie vrouwen te praten. Hoewel de vrouwen toestemming hebben gegeven om hun verhaal en de foto's te publiceren, willen zij niet met hun echte naam in de media komen.
   
  Harmanus vindt dit leuk
 2. Unreachable_M

  Unreachable_M Bladnetter

  Lid sinds:
  9 juni 2014
  Berichten:
  8
  Likes:
  5
  Wat wil je anders.???

  Wie trouwt er uberhaupt in deze tijd met n Marokkaanse vrouw.
   
 3. Harmanus

  Harmanus Verslaafde bladnetter

  Lid sinds:
  8 juli 2014
  Berichten:
  683
  Likes:
  301
   
  madalena vindt dit leuk
 4. Harmanus

  Harmanus Verslaafde bladnetter

  Lid sinds:
  8 juli 2014
  Berichten:
  683
  Likes:
  301
  En het kind?

  Wat de beweegredenen,van de beide partijen ook geweest mogen zijn,ook in dit geval is het treurig voor het uit deze relatie geboren kind,een ieder kind verdient het om gewenst te zijn en in gelukkige omstandigheden bij een eigen vader en moeder in familiale omstandigheden op te groeien.
   
  madalena vindt dit leuk
 5. Tahar313

  Tahar313 Verslaafde bladnetter

  Lid sinds:
  15 november 2016
  Berichten:
  128
  Likes:
  9
  Ik zal, InsAllah, ooit trouwen met een Marokkaanse vrouw.
  En niet alleen maar, omdat dit door allerlei factoren in de lijn der verwachtingen ligt.
  Een Marokkaanse vrouw als partner is voor mij als Marokkaanse man de ideale vrouw om door het leven te gaan.
  En om eerlijk te zijn maakt het mij, hoewel ik denk dat ook zij hier ergens in Nederland woonachtig is, of mijn aanstaande lieve vrouw hier ergens is, of dat zij nu ergens in Marokko verblijft.
  Kernpunt is dat zij, net als ik, Marokkaanse (Berber ?) genen in zich heeft.
  De rest van haar als persoon is hieraan ondergeschikt en voor mij niet meer dan bijzaak.
  Natuurlijk kijkt elke weldenkende man naar uiterlijke kenmerken, maar deze wegen uiteindelijk minder zwaar dan de innerlijke schoonheid.
  Volgens mij is dit een belangrijker criterium om verder te werken aan de volkomen harmonieuze relatie.
  Maar dat is een verhaal apart.
   
Laden...
Focus Forum Datum
Vijf goudse 'jihadbruiden' nog niet terug uit syrië Nieuws Nederland 14 juli 2014
Al vijf goudse 'jihadbruiden' in syrië Nieuws Nederland 4 maart 2014
Marokko richt anti-corruptie commissie op (video) Nieuws Marokko Gisteren om 20:54
Dit zijn de nieuwe tanks van marokko (video) Nieuws Marokko Gisteren om 18:52
Oefenwedstrijd marokko oranje live op sbs6 Sport Gisteren om 16:49

Deel deze pagina