1. Welkom op bladna.nl, het forum van Marokkanen in de wereld. Neem even de tijd om je in te schrijven en kom gezellig met ons praten.
  Dismiss Notice

Belgische energieprijzen met derde gedaald in drie jaar

Topic in 'Nieuws België' gestart door madalena: 6 oktober 2015.

 1. madalena

  madalena Verslaafde bladnetter

  Lid sinds:
  14 april 2013
  Berichten:
  2.326
  Likes:
  1.184
  salam

  De Belgische elektriciteitsprijzen zijn in 3 jaar tijd gedaald met 31 procent, de gasprijzen met 28 procent. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van de Creg, de regulator van de gas- en elektriciteitsmarkt, over het 'vangnetmechanisme'. Opgelet: het gaat wel enkel om de energiecomponent van de prijs.


  Het vangnetmechanisme is een initiatief van de vorige regering-Di Rupo. Bedoeling was de energieprijzen voor gezinnen en kmo’s in lijn te brengen met die van de buurlanden. Eind 2014 werd het mechanisme met drie jaar verlengd.

  In augustus 2015 lag de Belgische elektriciteitsprijs voor gezinnen 1,86 procent lager dan het gemiddelde van de buurlanden, voor kmo’s 0,62 procent lager. De gasprijs lag 0,35 procent hoger voor gezinnen en 2,58 procent voor kmo’s. In de periode van mei 2012 tot en met augustus 2015 komt dat neer op een daling van de Belgische elektriciteitsprijs met 31 procent. Voor de gasprijs gaat het om -28 procent.

  Distributiekosten

  De regulator heeft het wel alleen over de energiecomponent, die goed is voor 30 procent van de elektriciteitsprijs en 50 procent van de gasprijs. Transport- en distributiekosten en heffingen rekent de Creg niet mee, omdat de leverancier daar geen impact op heeft. In de rapporten over het vangnetmechanisme wordt met andere woorden geen rekening gehouden met btw-verlagingen of -verhogingen, zoals die van de regering-Michel in september.

  Volgens de Creg is de evolutie naar het gemiddelde van de buurlanden nog niet stabiel. Mede daarom blijft verdere opvolging en monitoring van de prijzen noodzakelijk.

  Op het vlak van consumentenbescherming zijn er twee opmerkingen. Zo bieden enkele leveranciers onder dezelfde naam, van maand tot maand, verschillende prijsformules aan. Consumenten krijgen daardoor onnodig veel informatie, waardoor ze niet altijd de beste keuze kunnen maken. Ook bieden leveranciers sommige contracttypes van bestaande klanten niet langer actief aan. Ze zijn daardoor niet meer te vinden in prijsvergelijkingen.

  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151006_01905614
   
  Harmanus vindt dit leuk
Laden...

Deel deze pagina