1. Welkom op bladna.nl, het forum van Marokkanen in de wereld. Neem even de tijd om je in te schrijven en kom gezellig met ons praten.

Recepten voor ramadan

Topic in 'Marokkaanse recepten' gestart door surfer: 27 april 2012.

  1. surfer

    surfer Verslaafde bladnetter

    Lid sinds:
    23 april 2012
    Berichten:
    348
    Likes:
    36
    Beghrir (Marokkaanse pannenkoeken)

    [​IMG]

    Ingrediënten
    Porties: 12

    250 ml warm water (45°C)
    1/2 theelepel droge gist
    1/2 theelepel rietsuiker
    250 ml melk
    125 gr bloem
    160g griesmeel
    2 eieren
    2 tl bakpoeder
    1 tl zout
    Saus:
    90g boter
    7 eetlepels honing
    1 theelepel oranjebloesemwater, of naar smaak (optioneel)

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 35 minuten
    1.
    Doe het water, gist en suiker in een blender, en laat 5 minuten staan, zonder aan te zetten, totdat de gist zacht wordt en een romig schuim begint te vormen. Voeg de melk, bloem, griesmeel, eieren, bakpoeder en zout toe. Mix tot een glad mengsel, in ongeveer 1 minuut. Laat het mengsel in de blender ongeveer 30 minuten rusten.

    2.
    Verhit een koekenpan met doorsnee van 10 cm met anti aanbaklaag op middellaag vuur. Mix het pannenkoekbeslag nog eens 10 seconden door en schep 4 tot 5 eetlepels beslag in de voorverwarmde pan. Bak de beghrir tot er bubbels vormen en zijn geknapt, en de bovenkant van de pannenkoek niet meer glanzend is, ongeveer 3 minuten. Niet omdraaien. Pas het vuur zo nodig aan, zodat de onderkant van de pannenkoek net bruin begint te worden als de bovenkant droog is. Mix het beslag gedurende 10 seconden na het bakken van 3 of 4 pannenkoeken, zodat je het beslag luchtig houdt.

    3.
    Voor de saus: doe de boter, honing en oranjebloesem water in een magnetronbestendige kom, en zet de magnetron op de hoogste stand tot de boter is gesmolten en de honing warm, ongeveer 1 1/2 minuut. Roer de saus door en besprenkel elke warme pannenkoek met ongeveer 1 eetlepel om te serveren.
  2. surfer

    surfer Verslaafde bladnetter

    Lid sinds:
    23 april 2012
    Berichten:
    348
    Likes:
    36
    Marokkaanse lamsspiesjes

    [​IMG]

    Ingrediënten
    Porties: 6

    1 kg lamsgehakt
    150 gr rozijnen
    150 gr geitenkaas
    5 eetlepels mayonaise
    1 rode ui, zeer fijngesneden
    2 teentjes knoflook, zeer fijngesneden
    2 eetlepels verse koriander, fijngesneden
    3/4 eetlepel gemalen cayennepeper
    1/2 theelepel komijnpoeder
    1/2 theelepel gemalen koriander
    zout naar smaak
    grofgemalen zwarte peper naar smaak

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 10 minuten

    1.
    De barbecue goed heet laten worden en een rooster licht invetten.

    2.
    In een middelgrote kom lamsgehakt, rozijnen, geitenkaas, mayonaise, rode ui, knoflook, koriander, cayennepeper, komijn, gemalen koriander, zout en zwarte peper mengen. Het mengsel in 6 gelijke porties verdelen en rond de vleespennen aandrukken.

    3.
    Leg de pennen op de barbecue en rooster ze ong. 4 minuten per kant tot de kaas is gesmolten, de rozijnen gaar zijn en het gehakt de gewenste gaarheid heeft.
  3. surfer

    surfer Verslaafde bladnetter

    Lid sinds:
    23 april 2012
    Berichten:
    348
    Likes:
    36
    Baba Ghanoesh

    [​IMG]

    Ingrediënten
    Porties: 12

    1 aubergine
    4 eetlepels citroensap
    4 eetlepels tahini
    2 eetlepels sesamzaad
    2 teentjes knoflook, fijngesneden
    zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    1-2 eetlepels extra virgin olijfolie


    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 40 minuten

    1.
    De oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 6. Een bakplaat licht invetten.

    2.
    De aubergine op een bakplaat leggen en er met een vork gaatjes in prikken. Onder regelmatig draaien 30-40 minuten gaar roosteren.

    3.
    Aubergine uit de oven halen en in een kom koud water onderdompelen. Uit het water halen en schil verwijderen.

    4.
    Aubergine, citroensap, tahini, sesamzaad en knoflook in een blender pureren. Op smaak brengen met zout en peper.

    5.
    De groenten in een middelgrote kom geleidelijk met de olijfolie vermengen. 3 uur in de koelkast zetten alvorens te serveren.
  4. surfer

    surfer Verslaafde bladnetter

    Lid sinds:
    23 april 2012
    Berichten:
    348
    Likes:
    36
    Basboesa

    Een traditioneel dessert uit het Midden-Oosten op basis van griesmeel en yoghurt en gedrenkt in geurige rozensiroop.

    [​IMG]

    Ingrediënten
    Porties: 12

    250 gr griesmeel
    100 gr suiker
    250 gr yoghurt
    120 ml plantaardige olie
    3 eetlepels geraspte kokos
    1 eetlepel bakpoeder
    350 ml water
    350 gr suiker
    2 eetlepels rozensiroop
    6 hele amandelen, gehalveerd


    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 25 minuten

    1.
    In een middelgrote kom griesmeel, 100 gr suiker, yoghurt, olie, kokosnoot en bakpoeder mengen. 30 minuten laten intrekken.

    2.
    In een kleine sauspan op een middelhoog vuur water, 350 gr suiker en rooswater aan de kook brengen en 3-4 minuten laten koken. Van het vuur halen en tot kamertemperatuur laten afkoelen.

    3.
    De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. Het beslag over een ingevette ovenschaal van 23X33 cm verdelen. In vierkanten of diamanten snijden en elk stuk beleggen met een halve amandel.

    4.
    20 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot het gerecht lichtbruin is. De oven op grillstand zetten en de bovenkant goudbruin bakken (2-3 minuten). Uit de oven halen en de afgekoelde siroop over de hete stukken gieten. Warm serveren.
  5. surfer

    surfer Verslaafde bladnetter

    Lid sinds:
    23 april 2012
    Berichten:
    348
    Likes:
    36
    Linzenstoofpot met tomaat
    Een heerlijke, eenvoudige stoofschotel uit het Midden-Oosten. Serveren met rijst of couscous.

    [​IMG]

    Ingrediënten
    Porties: 4

    1 liter water
    200 gr droge linzen
    3 eetlepel olijfolie
    1 niet te grote groene paprika, fijngesneden
    1 niet te grote ui, versnipperd
    500g tomaten, gepeld, ontzaad en gehakt
    zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

    Bereidingswijze

    Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 1 uur 15 minuten

    1.
    Het water in een pan aan de kook brengen en de linzen erdoor roeren. Het vuur lager zetten en 20 minuten zachtjes laten koken. Afgieten.

    2.
    In een grote koekenpan op matig hoog vuur de olijfolie verhitten en hierin groene paprika en ui sauteren tot ze zacht zijn. Tomaat erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper. De linzen erdoor roeren en zachtjes laten sudderen tot de linzen gaar zijn (25-30 minuten).
  6. surfer

    surfer Verslaafde bladnetter

    Lid sinds:
    23 april 2012
    Berichten:
    348
    Likes:
    36
    Chebakia

    [​IMG]

    Bereidingstijd: 30-60 minuten
    Keuken: Marokkaans
    Smaak: Zoet
    Techniek: Bakken
    Soort gerecht: Banket


    Ingrediënten:
    1 kilo meel

    150 gram roomboter

    1/5 theeglas azijn

    1/5 theeglas olijfolie

    1/5 theeglas rozenwater (Almazha)

    1 bakpoeder

    2 liter honing (voor indampen)

    Sesamzaadjes

    Bereidingswijze:
    * Meel met roomboter goed mengen. Daarna doe je de rest van de ingredienten erbij. Je moet het deeg goed kneden. Het deeg is dan heel hard, maar zo hoort het ook!

    * Nadat je dit deeg heel goed gekneed hebt, ga je dit uitrollen tot een dunne laagje (veel dunner dan pizzadeeg!). En dan ga je dit laagje uitsnijden in chebakia vormpjes

    * Nadat je dit gedaan hebt ga je de chebakia in olie baken tot het een heel lichte bruine kleurtje heeft gekregen.

    * De honing verwarmen (op een zachte vuurtje) en daarna de in olie gebakken chebakia in de warme honing ongeveer 2 a 3 minuten indampen.

    * Nadat je de chebakia uit de honing hebt gehaald bestrooien met Sesamzaadjes.
  7. surfer

    surfer Verslaafde bladnetter

    Lid sinds:
    23 april 2012
    Berichten:
    348
    Likes:
    36
    Dadelkoekjes:

    [​IMG]

    Ingrediënten

    Voor het deeg:
    - 250 gr boter.
    - 200 gr gemalen suiker
    - 2 Marokkaanse theeglaasjes olie
    - 2 eierdooiers.
    - ½ zakje bakpoeder
    - meel, mengen tot je een goeie deeg hebt.

    Voor de vulling:
    - 500 gr dadels, ontpitten, stomen, en malen.
    - 200 gr gebakken en gehakte amandelen
    - 1 tl kaneel
    - 1 el mazhar

    Ga als volgt te werk

    Meng de boter met het suiker en de eieren, dan voeg je de olie toe, mix het even, dan voeg je erde bakpoeder en meel bij. Het deeg moet een lekkere zachte deeg zijn, maar het mag niet plakken. Dus gewoon een handelbare deeg. Dan ga je aan de slag met de vulling. De dadelpasta, daar meng je de rest van de ingrediënten mee (van de vulling), en dan maak je er kleine staafjes van, van ongeveer 4 cm.
    Dan pak je een beetje deeg, dat maak je plat in, daar zet je een staafje op, je vouwt het dicht, rol de naad weg, en dan kan je het versieren met een pincetje. Maar je kan ook als je zo’n stempel hebt, in plaats van staafjes bolletjes maken. Dan pak je dus deeg, maak het dun, doe het bolletje erin, maak het weer dicht, rol het in je handen, tot je een soort knikker krijgt. En dan druk je het met de stempel het figuurtje erin. Je bakt deze koekjes op 150 graden, ze moeten licht blijven van kleur. En als ze zijn afgekoeld, strooi je er poedersuiker overheen.
  8. surfer

    surfer Verslaafde bladnetter

    Lid sinds:
    23 april 2012
    Berichten:
    348
    Likes:
    36
    Elqoba3a:

    [​IMG]

    Ingrediënten:

    Voor de vulling:
    - 1 kg amandelen, gepeld
    - 600 gr suiker
    - ¼ kleine glas mazhar
    - ½ tl meska
    - 1 Marokkaanse theeglas gesmolten boter

    Voor het deeg:
    - 500 gr slagroom (2 bekertjes van 250ml.)
    - 1 kg meel
    - 100 gr poedersuiker
    - kleurstof naar eigen keuze
    - decoratiepareltjes

    Ga als volgt te werk:
    De amandelen samen met het suiker tot spijs malen, daarna voeg je mazhar en de gemalen meska, enboter toe. Dit samen goed kneden, en in een kom doen. Daarna ga je het deeg maken. Doe de slagroom in een kom, voeg dan de suiker, en dan geleidelijk de bloem toe, tot je een soepele deeg hebt. Dus de bloem niet in 1 keer erin doen, maar beetje voor beetje, het kan zijn dat je minder nodig hebt dan de hoeveelheid die ik heb aangegeven. En als het toch te stevig is, moet je er wat slagroom of eventueel melk bij toevoegen. Dan verdeel je het deeg in 3 stukken, en bewaar het in plastik.
    Ongeveer 100 gr deeg, verdeel je in 2-en of 3-en, en daar meng je de kleurstof naar eigen keuze mee, en hier maak je hele kleine dunne sliertjes van om om het hoedje te versieren.
    Daarna rol je een stuk deeg uit, en daar steek je circels van 4 cm, en van 6cm uit. Die van 4cm dient voor de onderkant, daar leg je een bolletje amandelspijs met de grootte van een olijfje in, in het midden. Dan leg je de circel van 6cm eroverheen, druk dit mooi eromheen zodat je de vorm van een hoedje krijgt. Wel stevig drukken, zodat het blijft plakken. Ga het geheel vervolgens versieren met een pincetje, en leg dan een gekleurd deeglintje eromheen, en druk daar een pareltje in. En zo maak je alles af. Daarna bak je het op ongeveer 150 graden, net zoals bij lek3ab leghzal, ze moeten niet donker worden.
  9. surfer

    surfer Verslaafde bladnetter

    Lid sinds:
    23 april 2012
    Berichten:
    348
    Likes:
    36
    EnglishAARDAPPELKROKETJES MET MOZZARELLA (Voorgerecht)

    [​IMG]


    AARDAPPELKROKETJES MET MOZZARELLA (Voorgerecht)

    Aantal personen: 4.

    Ingrediënten:

    4 aardappellen,
    0,5 theelepel roomboter,
    1 geperst teentje knoflook,
    0,5 theelepel gesneden bieslook of gehakte peterselie,
    2 eetlepels paneermeel,
    2 hardgekookte eieren,
    zout,
    4-seizoenenpeper,
    120 gram mozzarella.

    Om te frituren:

    1 losgeklopt ei,
    paneermeel,
    olie.

    Extra benodigheden:

    pan,
    mengkom,
    knoflookpers,
    keukenpapier,
    vork,
    lepel,
    presenteerschaal.

    Bereiding:

    Kook de aardappels 30 minuten in de schil gaar.
    Rasp of stamp in de tussentijd de hardgekookte eieren.

    Schil de aardappels en maak er een puree van met een vork.
    Voeg de boter toe samen met de geperste knoflookteentjes, de bieslook of peterselie, paneermeel en de geraspte/gestampte eieren.
    Voeg 4-seizoenenpeper en zout naar smaak toe en maak er een gelijkmatige puree van.

    Snijd de mozzarella in kleine stukjes.
    Maak er 12 kleine rolletjes van de puree en vul ze met een stukje mozzarella.

    Haal de aardappelkroketjes door het losgeklopte ei en daarna door het paneermeel.
    Doe ze in de hete olie om ze goudbruin te frituren.
    Laat de kroketjes uitlekken op keukenpapier.

    Warm opdienen.

    Eet smakelijk!
  10. surfer

    surfer Verslaafde bladnetter

    Lid sinds:
    23 april 2012
    Berichten:
    348
    Likes:
    36
    L'HALUA DIAL TMER (Dadelruiten)

    [​IMG]

    Normaal gesproken wordt er een deeg gemaakt waar de pasta opgesmeerd wordt en dan weer afgedekt met een tweede laag deeg, die dan in ruiten gesneden wordt en vervolgens gefrituurd.
    Maar ik dacht, dat ik met bladerdeeg en dan afbakken in de oven een luchtiger resultaat zou geven, en dat het dan eenvoudiger te bereiden zou zijn en gezonder.

    Haal elke keer maar 2 plakjes bladerdeeg uit de vriezer en verdeel zo snel mogelijk de dadelpasta erover voordat het bladerdeeg ontdooit is, anders wordt het erop smeren van de dadelpasta te moeilijk.

    Bereidingstijd: ongeveer 35 minuten.
    Ingrediënten:

    250 gram ontpitte gedroogde dadels,
    3 eetlepels olijfolie,
    0,5 eetlepel oranjebloesemwater (mazhar),
    1 theelepel kaneel,
    6 plakjes bladerdeeg,
    bloemenhoning.
    Benodigdheden:

    keukenmachine,
    bakplaat,
    oven,
    bakpapier,
    vork,
    snijplank/hakblok,
    koksmes,
    kommetje.
    magnetron,
    kwastje.
    Bereiding:

    De dadels in een keukenmachine fijnhakken.
    Oranjebloesemwater, kaneel en 3 eetlepels olie toevoegen en in de keukenmachine het helemaal fijn pureren.
    Verdeel de dadelpasta in drieën en zet het apart.

    Verwarm de oven voor volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bladerdeeg.

    Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

    Haal 2 plakjes bladerdeeg uit de vriezer en haal het plastic velletje eraf.
    Smeer op 1 plakje bladerdeeg de dadelpasta en leg het andere plakje bladerdeeg er bovenop.
    Druk het bladerdeeg goed aan en snijd het in ruiten.
    Leg ze dan vervolgens op het bakpapier.

    Haal dan weer 2 plakjes bladerdeeg uit de vriezer en herhaal de procedure.
    Doe dat vervolgens met de laatste 2 plakjes bladerdeeg nog een keer.

    Leg ze daarna op het bakpapier, schuif de bakplaat net onder het midden in de oven en bak ze in 15 minuten af.

    Verwarm enkele eetlepels bloemenhoning in de magnetron en smeer met een kwastje de bovenkant van de dadelruiten in met de warme bloemenhoning zodra ze uit de oven komen.

    Leg de dadelruiten op een schaal en laat ze afkoelen.

    Eet smakelijk!
  11. kapster85

    kapster85 Bladnetter

    Lid sinds:
    19 juni 2012
    Berichten:
    7
    Likes:
    4
    Hey dames ik heb ook een aantal recepten, ze zijn niet van mij. Ik heb ze van kouzina fusion gehaald omdat ik zelf wou uitproberen. mini vispastilla 2 .jpg

    Mini vispastilla

    Benodigdheden:
    1 pak filodeeg
    500 gram garnalen
    1 kilo visfilet
    3 stukken inktvis
    1 pakje Krabsticks
    1 pak mihoen
    Koriander
    Peterselie
    Zwarte peper
    2 teentjes knoflook
    Paprikapoeder
    Viskruiden
    2 Knorr visblokje
    Grove peper
    Gember
    Citroensap
    Boter/saus van de boter
    1 rode paprika
    1 groene paprika
    Kleine aluminiumbakjes (Blokker)

    Bereiding:
    Neem een grote pan en doe hierin een scheutje gemengde olie, fijngesneden koriander en peterselie, kruiden en citroensap en meng alles met elkaar. Snijd de inktvis in stukjes en brengt deze aan de kook in de pan met de marinade. Als de inktvis aangebakken is voeg je de garnalen toe, daarna de in stukjes gesneden visfilet, roer voorzichtig met een houten spatel, zodat de vis niet uit elkaar valt. Voeg op het laatst de krab toe en roer het geheel voorzichtig door elkaar. Doe de vis uit laten lekken in vergiet en vang de saus op. Doe de mihoen in een kom met heet water en laat deze opwellen. Snijd de paprika's in kleine stukjes en bak deze in een koekenpan, voeg ze toe aan de vis. Laat de mihoen uitlekken en knip deze in kleine sliertjes, voeg daarna de saus toe van de vis en meng de mihoen daarna met de vis.

    Smelt boter om de filodeeg mee in te vetten, je kunt ook de saus gebruiken van de vis i.p.v. de boter. Neem de filodeeg en knip deze in 3 banen. Neem 1 vel filodeeg en vet deze in, leg deze op een schaaltje , neem een andere vel filodeeg en leg deze op het schaaltje, je moet nu een + vorm hebben. Neem een handjevol vismengsel en leg deze in het midden, vouw de vellen naar elkaar toe. Neem een andere vel filodeeg en leg deze op de pastilla, en druk alles goed aan, zodat je een mooi ronde pastilla krijgt. Werk alles zo af en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 graden. Serveer de pastilla's met citroen en grote garnalen.
  12. kapster85

    kapster85 Bladnetter

    Lid sinds:
    19 juni 2012
    Berichten:
    7
    Likes:
    4
    rol pizza  1.jpg rol pizza 1 .jpg




    rolpizza









    Ingrediënten voor het deeg:

    500 gram meel
    3 eetlepels boter
    1 theelepel bakpoeder
    2 theelepels Oregano/Za3tar
    2 kleine glazen koude melk
    Beetje zout

    Vulling:

    1 blikje tonijn
    1 grote ui/2 kleine uitjes gesnippert
    2 paprika's ( in kleine stukjes gesneden )
    Champignons ( klein gesneden )
    Zwarte Olijven ( ook in kleine stukjes gesneden )
    Ketchup
    Oregano/Za3tar
    Geraspte kaas
    Zout
    Peper

    Bereidingswijze:

    Begin eerst met het deeg.
    Meng de bloem,bakpoeder,zout,Oregano/za3tar, en boter.
    Meng dit door elkaar.
    Voeg dan beetje bij beetje 2 kleine glazen koude melk.
    Het kan zijn dat je maar 1 kleine glas nodig hebt dus 3aynek mizanek.
    Is het te plakkerig ? Voeg een klein beetje meel bij en kneed het deeg goed totdat je ziet dat het goed gekneden is.
    Dek het deeg met een doekje en maak ondertussen de vulling door alles te snijden/mengen/raspen.

    Meng de Oregano/za3tar met een beetje ketchup.
    De uien/paprika en champignons even in de pan met wat olijfolie,zout en peper laten bakken.
    Als je daar mee klaar bent , rol je het deeg met een deegroller tot 1 grote vierkant.Je kunt ook gewoon een vierkante/rechthoekige bakplaat gebruiken.
    Rol het deeg totdat het erg dun is net als een papiertje.

    Smeer dan de ketchup met oregano erop.
    Verdeel over het deeg de uien,paprika en champignons.
    Daarna de tonijn uit een blikje,zwarte olijven en de geraspte kaas.
    Rol het strak op en bedek het met plasticfolie.

    Laat ze ronduit een kwartier(of minder) in de diepvries zodat ze wat hard worden en je ze mooi kunt snijden.
    Snijd het in plakjes van 2 cm strooi er dan nog een beetje geraspte kaas op.
    Bedek je bakplaat met bakpapier en leg de tonijnrolletjes erop.
    Bak ze op 225 Graden voor ongeveer 20 minuten.
  13. kapster85

    kapster85 Bladnetter

    Lid sinds:
    19 juni 2012
    Berichten:
    7
    Likes:
    4
    maisbeignets 5.jpg
    mais beignets

    4 blikjes mais op nat van ieder 140 gram
    1 stuk fetta kaas verkruimeld
    koriander-peterselie
    peper en zout van ieder een theelepel.
    2 eieren
    2 kopjes bloem
    1 theelepel komijn

    Laat de mais van 2 1/2 blikje uitlekken en droog tussen een handdoek.
    dan neem je een blender, doe er de mais in samen met de rest van de ingredienten, uitgezonderd de rest mais en de fetta.
    dit mix je goed glad.
    Het moet een dik beslag zijn.
    Doe het in een kom, voeg dan de 1 1/2 blikje resterende mais, die je eerst ook gedroogd hebt bij, die moet ganse blijven, de fetta doe je er ook bij roer alles goed om en bak kleine hoopjes in een koekepan.
  14. kapster85

    kapster85 Bladnetter

    Lid sinds:
    19 juni 2012
    Berichten:
    7
    Likes:
    4
    appel gebak 2.jpg appel gebak.jpg appel gebak 1.jpg

    Benodigheden: Voor 20 stuks.

    4 a 5 Appels (Goudreinetten)
    Kaneel
    Suiker
    Ei
    2 pakken Bladerdeeg (mag roomboter)
    Kersen -(dat bakje zit kersen in) of Jam

    Aan de slag:

    Doe wat suiker en kaneel in een diepe bord en mix het goed door mekaar met een lepel.

    Was de appels, en haal de middenstuk er uit met een appelboor, schil de appels en snij er schijven uit van ongeveer 1 cm dik.
    Haal ze door de mengsel van suiker/kaneel.

    Laat de bladerdeeg ontdooien en snij bij elke hoek wat in..zie plaatje.

Deel deze pagina